tvr.jpg

Wat inzichten uit de Trenara Virtual Race

Afgelopen weekend streden tientallen gebruikers tijdens de Trenara Virtual Race. Virtual, dat betekent geen vaste locatie of startuur. Zelfs de afstand doet er voor ons niet toe: minstens 5km lopen en je voorspelde tijd verslaat, dat was wat er moest gebeuren. De uitslagen vind je terug achter deze link.

The aftermaths

Als bedenkers zijn we natuurlijk constant bezig met data te analyseren en onze algoritmes te verbeteren. We geloven dat we al vrij correct zitten met onze voorspellingen, maar het kan altijd beter. Voor ons was de Trenara Virtual Race (TVR) dus een ideaal instrument om onze voorspellingen te testen.

Hoe correct voorspellen we nu eigenlijk?

Wanneer we alle deelnames in de TVR samenvoegen en in een grafiekje steken, dan ziet dat er uit als onderstaande figuur. En daar hoort wat uitleg bij:
De waarde 1 (rode lijn) werd aangeduid op de figuur: dit is wanneer onze voorspelling exact juist was. Alle balkjes links zijn prestaties die beter waren dan we voorspelden en alle balkjes rechts zijn resultaten die trager waren dan we voorspelden.
Gemiddeld hadden we een voorspelling die 0,04% afwijkt van jullie resultaat. Een erg klein verschil dus. De meeste resultaten zitten ook rond het centrum, een mooie Gausscurve voor de kenners.

Waarom wijken voorspellingen soms toch wat af?

Heel leuk voor ons dat de meeste resultaten toch aardig in de buurt komen van de voorspellingen. Maar we willen alles juist hebben – leuk toch, moest dat even kunnen? Dus gaan we ook op zoek waarom sommige resultaten afwijken.

De resultaten die trager zijn dan we voorspelden kunnen bevatten bijvoorbeeld ook resultaten van gebruikers die gewoon een training afwerkten als race. De verklaringen voor deze uitschieters is dus vrij eenvoudig te vinden. Ook weersomstandigheden en de vorm van de dag is natuurlijk belangrijk. Zoals uit onze vorige blogpost blijkt gaan we daar ook verder onderzoek naar doen.

De afwijkingen die sterk beter waren dan we voorspelden dan. Onze ‘winnaars’. Voor deze afwijking is er één grote reden: jullie onderschatten julliezelf. Jullie zijn tot meer in staat dan jullie denken. Plus est en vous. Het is dus belangrijk om je juiste niveau te bepalen bij de initiële kalibratie of achteraf bij de fitheidskalibratie.

Na afloop van ons event werden dan ook talrijke herkalibraties uitgevoerd. Hierdoor staat jullie schema nu ook weer volledig op jullie maat en kunnen jullie eventueel jullie doel scherper stellen.

Iedereen die deelnam: erg bedankt! We zijn er weer wat slimmer van geworden. En als het van ons afhangt, komt er zeker een TVR 2 - met wat aanpassingen natuurlijk.


About the author
Gert Moermans is co-founder van trenara en 'rekenkundig genie'. Won dankzij het lopen de strijd met de kebabkilo's uit zijn studentenperiode.

Lid van team paluko.
Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

The most personal running coach app. Whatever goal, whatever fitness level: we'll get you there. As for now: follow our startup journey!

Contact Us

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.